Receptes

"Veselības" – vaniļas saldējums, karamelizētas dzērvenes, riekstu cepums

"Veselības" – vaniļas saldējums, karamelizētas dzērvenes, riekstu cepums
"Veselības" – vaniļas saldējums, karamelizētas dzērvenes, riekstu cepums
Dzēriens "Veselība" – 500 ml
Vaniļas pāksts – 2 gab.
Saldais krējums – 500 ml
Cukurs – 7 ēd.k.
Dzērvenes – 300 g
Griķu medus – 50 g
Sviests – 20 g
Olas – 6 gab.
Lazdu rieksti – sauja
Kviešu milti – 30 g

* sastāvdaļu daudzums paredzēts 10 porcijām

 

No sākuma pagatavo saldējumu:

 

Pusi dzērienu ‘’Veselība’’ novāra līdz sīrupa konsistencei, otru pusi atstāj. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem, saldējumam izmanto dzeltenumus, baltumus saglabā. Olu dzeltenumus saputo ar piecām ēdamkarotēm cukura. Katliņā uzsilda saldo krējumu, līdz 80 grādiem. Noņem no uguns, sāk lēnām pievienot putotajām olām, visu laiku maisa. Kad trešdaļa no krējuma pievienota, pievieno ‘’Veselība’’ sīrupu un nevārīto dzērienu, samaisa un visu lej atpakaļ katliņā. Liek uz uguns un lēni vāra, nepārtraukti maisa, līdz masa sāk biezēt. Līdz aptuveni 80 – 82 grādiem. Noņem no uguns un pārlej citā traukā – ieteicams caur sietu, ja gadījumā temperatūra bijusi pārāk augsta un daļa no olas sākusi recēt. Atdzesē līdz istabas temperatūrai, tad liek leduskapī, pēc stundas – saldētavā. Ik pa brīdim maisa.

 

Pagatavo dzērvenes – pannā uzkarsē sviestu – pievieno dzērvenes un karamelizē strauji, pievieno medu, uzkarsē un noliek malā.

 

Pagatavo riekstu kraukšķus – diviem olas baltumiem pievieno miltus, grauzdētus, smalki sasmalcinātus lazdu riekstus, atlikušo cukuru. Maisa līdz veidojas krējuma konsistences masa. Vajadzības gadījumā pievieno vēl miltus – pa tējkarotei. Noliek uz 20 minūtēm ledusskapī. Tad izlīdzina plānā kārtā uz cepamā papīra, cep 175 grādu karstā cepeškrāsnī 10 – 12 minūtes. Atdzesē.

 

Dzērvenes viegli uzsilda, uz tām liek saldējumu, dekorē ar riekstu kraukšķu lauskām.

Citas receptes