Receptes

Tējas sēnes dzēriena sorbets, zāļu tēju biskvīts, avenes, putots krējums ar vaniļu

Tējas sēnes dzēriena sorbets, zāļu tēju biskvīts, avenes, putots krējums ar vaniļu
Tējas sēnes dzēriena sorbets, zāļu tēju biskvīts, avenes, putots krējums ar vaniļu
Tējas sēnes dzēriens - 300 ml
Glikozes sīrupa - 50 ml
Kaltēti kumelīšu ziedi – sauja
Svaigas avenes – 120 g
Skābs krējums – 300 ml
BIO vaniļas ekstrakts – 3 g
Cukurs – 65 g
Kviešu milti 15 g
Olas – 2 gab.
Olas dzeltenums – 1 gab.
Dzeramē soda – naža gals
Putotājs vai mikseris
Blenderis vai kafijas dzirnaviņas
Vienreizējās papīra krūzītes 300 ml tilpumā – 4 gab.
Neliels katliņš
Mikroviļņu krāsns

* sastāvdaļu daudzums paredzēts 6 – 7 porcijām

 

No sākuma pagatavo sorbetu – katliņā viegli uzsilda tējas sēnes dzērienu, tam pievieno glikozes sīrupu, silda tikai tik, lai sīrups izkūst. Atdzesē līdz istabas temperatūrai, pārvieto uz ledusskapi, atdzesē pilnībā, pēc tam pārvieto uz saldētavu. Ja mājās nav ierīces vai citu veidu sorbeta pagatavošanai (saldējuma mašīna, pacoJET vai slāpeklis), tas jāapmaisa manuāli ik pa 30 min. Līdz vaidojas gandrīz krēmīga masa.

 

Tālāk gatavo biskvītu – blenderī vai kafijas dzirnaviņās sasmalcina kumelīšu ziedus līdz pulverim, vajadzības gadījumā to izsijā caur smalku sietu.

Miksera bļodā iesit divas olas, olas dzeltenumu, 60 g cukura, sodu, miltus un pievieno ēdamkaroti kumelīšu pulvera. Puto līdz masa gaisīga un bāla. 

Kafijas krūzītēm apakšā un sānos izdur 6 – 8 caurumus (ar nazi – 4 – 6 mm platus iegriezumus). Putoto masu lej krūzītēs – katru piepilda līdz pusei. Pa divām liek mikroviļņu krāsnī (max režīms) un silda 40 sekundes – līdz vienai minūtei (atkarīgs no konkrētās krāsns jaudas un masas mitruma). Biskvītam jāpaceļas līdz malām, jābut mitram, bet ne jēlam. Kad viss uzsildīts – krūzītes uz 10 min ieliek ledusskapī, lai iztvaikotu liekais mitrums. 

 

Krējumam pievieno 5 g cukura un vaniļas ekstraktu (ja nav pieejams, var izmantot vaniļas pastu, svaigu vaniļas pāksti – nekādā gadījumā vaniļas cukuru vai vanilīnu), puto mikserī, līdz masa gaisīga.

 

Gatavos elementus šķīvī kārto pamīšus – kā redzams attēlā, beigās liek sorbetu.

Citas receptes